Wat is een goede verrekijker voor vogels kijken? Hier moet je op letten
Vogels kijken en wilde dieren observeren wordt steeds populairder en is een voordelige hobby in de natuur. Schaf een verrekijker aan, en je bent klaar om te gaan! Maar welke kijker moet je aanschaffen? Waar moet je op letten? En waarom zijn de prijzen zo uiteenlopend? Deze blog biedt duidelijkheid.
Inhoud
- Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een verrekijker voor vogels en dieren kijken
- Porro vs dakkant kijkers
- Welke kijker voor vogels en andere dieren kijken?
- Functionaliteit
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een verrekijker voor vogels en dieren kijken
Het formaat
Allereerst is het formaat en het gewicht van een kijker natuurlijk belangrijk. Je moet de kijker immers bij je dragen en soms voor langere tijd omhoog houden. Ga je wandelen? Neem dan een compacter formaat. Als je voornamelijk op één plek blijft kan een grotere kijker of scope met statief interessant zijn, waar je eventueel ook nog een (smartphone) camera op aan kunt sluiten.
De vergrotingsfactor: groter is niet altijd beter
Voor het observeren van vogels en andere dieren in de natuur raden wij een vergrotingsfactor van x7, x8 of x10 aan. Ben je een beginnende vogel kijker? Dan kan een factor van x7 of x8 fijner zijn. Dit geeft niet alleen een stabieler beeld, maar ook een grotere kijkhoek. Omdat je meer van de omgeving ziet is het makkelijker om een vogel in de lucht snel in beeld te vangen en te volgen. Om met een grotere vergrotingsfactor toch een stabiel beeld te krijgen, kun je een statief gebruiken.
In de tuin is een kleine vergrotingsfactor natuurlijk al voldoende.
De vergrotingsfactor heeft weinig effect op het formaat van een kijker, maar hij wordt wel zwaarder bij een grotere vergrotingsfactor.
De lens diameter
De diameter van de lens bepaalt hoe goed de kijker is in slechte lichtomstandigheden en hoe scherp het beeld is. Immers: hoe groter het diafragma, hoe meer licht er binnen kan komen en hoe scherper het beeld is. Een kleinere diameter betekent dat de kijker zelf ook compacter is.
Het onderwerp
Natuurlijk maakt ook hetgeen wat u wilt bekijken een grote impact op wat voor kijker u nodig heeft. Voor het bekijken van de vogelactiviteit in de tuin heeft u bijvoorbeeld een veel minder grote vergrotingsfactor nodig dan wanneer u de wildernis in gaat om op zoek te gaan naar zeldzame vogels.
Porro vs dakkant kijkers
Porro kijker
Een porro kijker heeft de lenzen verder uit elkaar staan, waardoor je meer diepte kunt waarnemen en het onderwerp beter kunt onderscheiden van de achtergrond. Deze kijkers hebben vaak een betere beeldkwaliteit dan dakkant kijkers, maar zijn daarentegen wel minder goed bestand tegen water en vuil. Ook zijn ze groter en zwaarder.
Dakkant kijker
Een dakkant kijker is een compacte, rechte kijker met weinig uitstekende en bewegende onderdelen. Daardoor zijn ze gemakkelijker bestand te maken tegen stof, vocht en aanslag.
Welke kijker voor vogels en andere dieren kijken?
Groot
Spelen formaat en gewicht geen rol? Kies dan bijvoorbeeld voor een 8x42 verrekijker of groter. Dit wordt over het algemeen het meest aangeraden voor vogels en andere dieren kijken, omdat deze zelfs in slechtere lichtomstandigheden en op grote afstand een helder en gedetailleerd beeld geeft. Ideaal als je diep in het bos of in de schemering vogels gaat kijken. Met deze lensgrootte is het zelfs mogelijk om sterren te kijken, maar het is nog geen echte nachtkijker. Deze kijkers worden wel sneller zwaar, en zijn daardoor minder geschikt voor langdurig gebruik.
Gemiddeld
Een kijker met 8x30 tot x36 is een mooie middenweg die niet al te zwaar en groot is. Met deze diameter kun je nog steeds prima overdag en tijdens de lichte schemering vogels kijken. Door het wat compactere formaat zijn deze kijkers langer comfortabel te gebruiken en goed mee te nemen tijdens het wandelen.
Compact
Wil je een verrekijker die in je handpalm past? Dan is een 8x20 tot x28 iets voor jou! Deze kijkers zijn enkel geschikt om op klaarlichte dag te gebruiken, maar zijn wel dusdanig handzaam dat je nooit meer zonder kijker de deur uit hoeft te gaan en daardoor altijd een spontane vogelkijksessie kunt doen. Ook langdurige kijksessies zijn geen probleem met deze handzame kijkers. Ideaal voor wandelaars die zo min mogelijk willen meenemen.
Functionaliteit
Als je besloten hebt welke vergrotingsfactor en diameter je wilt hebben, ben je er nog niet. De prijzen voor kijkers lopen enorm uiteen. Het materiaal, het ontwerp en de bouw van de kijker heeft hier veel mee te maken, maar ook bepaalde functies en opties die een kijker biedt zijn belangrijk om mee te nemen in je beslissingsproces.
Oogafstand: kijkers voor brildragers
Tegenwoordig zijn vrijwel alle kijkers zo in te stellen dat ze ook door brildragers goed gebruikt kunnen worden. Wat belangrijk is voor brildragers, is de oogafstand tot de lens. Met een bril heb je een grotere afstand nodig: minimaal 15mm wordt aangeraden.
Sommige kijkers hebben draaibare oogstukken, anderen hebben losse meegeleverde oogschelpen. Hierdoor kan een kijker zowel door mensen met als zonder bril comfortabel gebruikt worden.
Een andere mogelijkheid is om zonder bril te kijken en de lenzen handmatig aan te passen aan je oogsterkte met dioptriecorrectie. Vaak kunnen ze ingesteld worden op sterktes van -2 tot +2.
HD-glazen
Meestal houdt dit in dat er fluoride in de lenzen zit die storende kleurranden minimaliseert. Hierdoor worden kleuren natuurlijker en heeft het beeld een betere resolutie en contrast met haarscherpe contouren.
Coatings
Een coating kan aangebracht zijn op het glaswerk om verschillende effecten te bereiken. Een belangrijke is het verminderen van kleurenranden, om kleuren, contouren en het contrast te verbeteren. Ook zijn er coatings die door het bevorderen van lichtdoorlating het beeld helderder maken, ook in slechte lichtomstandigheden. Een coating draagt altijd bij aan een helderder en scherper beeld.
Scherpstellen
Een belangrijk aspect om op te letten is het scherpstelmechanisme. Afhankelijk van de kijker gaat dit voor beide lenzen samen, of zijn ze apart in te stellen. Als je ogen niet dezelfde sterkte hebben, kan dit hét verschil maken. Ook is er verschil in de snelheid van scherpstellen.
Statiefadapter
Niet alle kijkers kunnen op een statief gemonteerd worden, kijk hier dus goed naar mocht je dit willen. Met een statief voorkom je vermoeide armen en heb je een stabieler beeld.
Zoomfunctie
Er zijn zelfs kijkers met een zoomfunctie. Wel geldt hierbij hetzelfde als met camera-lenzen: hoe groter het bereik, hoe minder de kwaliteit. Met een kijker zonder zoomfunctie zal je altijd beter en scherper beeld hebben, maar mocht je observaties doen over veel verschillende afstanden kan dit wel eens de uitkomst zijn!
Smartphoneadapters en camera adapters
Bij scopes is er vaak de optie om een adapter op het oogstuk aan te sluiten waar een smartphone of camera op geplaatst kan worden. Zo kun je prachtige foto’s maken, of simpelweg met meerdere mensen tegelijk naar het beeld kijken.
Weersbestendigheid
De ene kijker is beter beschermd tegen regen en vuil dan anderen. Dit kan invloed hebben op wanneer je een kijker kan gebruiken. Het model kan hier al veel over zeggen. Zo is een porro verrekijker minder goed bestand tegen water en vuil, maar biedt hij wel betere beeldkwaliteit voor minder geld. Een dakkant verrekijker is dan weer zo gebouwd dat het meeste water en vuil hier niet in kan komen.
Verrekijkers bij CameraOccasion
Bij CameraOccasion hebben we een steeds uitgebreider aanbod van verrekijkers, en inmiddels het grootste aanbod van Midden-Nederland!. Zo hebben we kijkers van de merken Swarovski Optik, Leica, Zeiss, Konus, Kowa, Vortex, Dörr, Bushnell, en Steiner.